Gezondheidszorg

Schoolarts en de jeugdgezondheidszorg

De GGD jeugdgezondheidzorg, onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin, biedt scholen verschillende diensten aan voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Deze diensten zijn de screenings, spreekuren, het zorgteam, logopedie en vaccinaties.

• Screening
    Leerlingen van groep 2 en groep 7 worden gescreend door de assistente JeugdGezondheidszorg. Voordat deze screening plaatsvindt, ontvangt  u een uitnodiging. Bij de uitnodiging ontvangt  u verdere informatie en een vragenlijst.

• Spreekuur
    De jeugdarts en de jeugdverpleegkundige houden spreekuren op de school of in de buurt van de school. Alle leerlingen en ook ouders kunnen een afspraak maken. Leerkrachten kunnen ook een leerling aanmelden voor het spreekuur, maar alleen als de leerling en/of ouders daarvoor toestemming hebben gegeven.
  • Zorgteam
    Op de scholen werken professionals samen, zoals de meerschoolse intern begeleider, jeugdarts en jeugdverpleegkundige en schoolmaatschappelijk werk. Zij ondersteunen school, leerling en ouders bij gezond opgroeien.
  • Logopedie
    In groep 1 worden alle kleuters gescreend door een logopediste, na afloop van de screening krijgt u schriftelijk bericht van de uitkomsten. Dit resulteert soms in een advies bijv. over duimzuigen, soms is er echter iets meer begeleiding nodig, hiervoor krijgt u dan een uitnodiging voor een gesprek.
  • Vaccinaties
    De oproep voor de vaccinaties van het RIVM wordt naar het huisadres van de leerling gestuurd. In deze oproep staat aangegeven waar de vaccinatie gehaald kan worden, dit zal niet op school zijn.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de schoolgids.

Centrum voor Jeugd en gezin

Iedere gemeente in Nederland heeft een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Ouders en kinderen kunnen bij het CJG terecht met vragen over opvoeden en opgroeien. Het CJG van Midden-Drenthe is gevestigd aan de Nassaukade in Beilen. De jeugdarts, de jeugdverpleegkundige en het schoolmaatschappelijk werk zijn onderdeel van het CJG en zijn tevens de CJG-contactpersonen voor de school.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de schoolgids.